Hoppa till innehållet
Birgitta håller koll på siffrorna
15 januari 2018

Birgitta håller koll på siffrorna

Birgitta K Berglund håller inte bara ordning på ekonomin vid den kemiska institutionen – Umeå Universitets största. Hon är även Green Norths projektekonom.
"Det är spännande att få vara en aktiv del i ett så stort och komplext projekt", säger hon.

Birgitta har en lång och djupgående erfarenhet av ekonomi och administration. Redan 1998 tog hon sina första steg in på Umeå Universitet men intresset för organisation och nya utmaningar tog henne vidare ut i företagsvärlden där hon under ett år arbetade med ekonomi, it och webb på ett större elgrossistföretag.

– Det går väl att säga att jag alltid på något sätt gått min egen väg. Men jag har jobbat mig fram där organisationsfrågor och ekonomi varit centrala. Intresset för administration har jag alltid haft med mig, konstaterar hon.

Det har runnit en hel del vatten under broarna för Birgitta sedan hon som ung tog tag i organisationen kring en större fotbollsturnering till för att i dag, sedan sex år tillbaka, samordna administrationen och ansvara för ekonomin för Umeå Universitets största institution.

– Jag trivdes bra i företagsvärlden men lågkonjunkturen ändrade förutsättningarna och jag tog steget tillbaka till universitetet. Jag har alltid känt mig hemma inom akademien och när jag fick en möjlighet att jobba med personlig personalutveckling och bygga ett team på institutionen, där jag även har en stöttande funktion för samtliga, blev det ett naturligt nästa steg för min egen utveckling. Som sagt, jag drivs av utmaningar.

Kemiska institutionen innefattar cirka 200 anställda och ytterligare ett 50-tal forskargrupper.

– Det krävs ett samordnat lagarbete för att hålla ihop en så stor organisation vilket dessutom gör arbetet så mycket mer dynamiskt och givande.

Att sedan ta tag i den ekonomiska delen av miljöteknikprojektet Green North har även detta blivit en ny och spännande utmaning för Birgitta     

– Jag vill ju göra nya saker hela tiden och Green North är verkligen jättekul. Det är intressant att få vara en aktiv del i ett stort projekt. Normalt har vi ju många enskilda projekt och samarbetsprojekt mellan företag och studenter igång men där sitter jag mest och tittar på siffror och pengar. I Green North blir jag koordinator och måste vara delaktig på ett annat sätt och, naturligtvis, helt insatt i projektet på alla plan.

Finns det några svårigheter att brottas med..?

– Det finns alltid en mängd nya regler i varje projekt och Green North är inget undantag. Det gäller att förhålla sig till detta, förstå kompliciteten och förhålla sig till de anvisningar vi får. Det är intressant och spännande på många sätt – inte minst när det gäller arbetet mot Tillväxtverket, med vilka vi har ett nära och givande samarbete.

 

 


Fler artiklar

Diskutera framtidens miljötekniska samarbeten

16 september 2020
Hur ska norra Sverige konkurrera i den miljötekniska utvecklingen – och skapa samarbetsformer där samhälle, akademi och näringsliv har så god nytta...

Projektledaren har ordet: Green North önskar trevlig sommar, summerar och planerar framåt

26 juni 2020
Green North har under de senaste åren getts möjlighet att utveckla nya samarbetsmodeller för demonstration och utveckling av ny mijöteknik i...

Avrapportering: T3 Modellen

26 maj 2020
Företag har ett behov av kunskapsbaserad utveckling, medan miljöforskning ska ha relevans för regionen. För att underlätta samverkan mellan...


Samverkansparter

Finansiärer

 • Bodens Energi
 • SCA Obbola
 • Ragn-sells
 • Dåva DAC
 • D-Tox
 • Piteå Såg och Hyvleri
 • Geogen AB
 • Spinchem
 • Piteå Science Park
 • Luleå MiljöResurs AB
 • Envix
 • Robertsfors kommun
 • Nordmaling kommun
 • Bodens kommun
By Formsmedjan. Powered by Yago
Var med
och
förändra